BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
14 Mai 2025
Logo
Pagina principala
Balti private
Locuri cu Permis
Harta Bihorului
Articole
Noduri. Monturi
Ustensile
Nade si Momeli
Tehnici de Pescuit
Pesti Autohtoni
Marimi Legale
Carte de Bucate
Legislatie
Contact
Alte site-uri partenere
Album Foto
Invitatii la Pescuit
Forum
Solunar
Magazine Bihorene
Solunar Octombrie 2005
 L   M   M   J   V   S   D 
 -   -   -   -   -   01   02 
 03   04   05   06   07   08   09 
 10   11   12   13   14   15   16 
 17   18   19   20   21   22   23 
 24   25   26   27   28   29   30 
 31   -   -   -   -   -   - 
Click aici pentru detalii
Scobar (Chondostroma Nasus)

Denumire: SCOBAR (Chondostroma nasus)
Familia: Ciprinide.
Denumire populara: scobar, carmaci, podete, pudusca, podut, scubau,tarnic, mate negre.
Raspandire pe glob: In Europa centrala si vestica, pe cursurile superioare ale raurilor.
Raspandire in Romania: In majoritatea raurilor de deal si munte.
Caracteristici principale:
  -Lungime: 22-28 cm (exceptional 40 cm)
  -Greutate: 100-200g (exceptional 1-1,5 kg).
  -Aspect: Are trupul zvelt, prelung, comprimat lateral. Pe spate este sur-inchis, sau verde-cenusiu; lateral si pe burta este argintiu. Capul este relativ mic, bot lung cu nas proeminent, gura cu buze groase; linia laterala proeminenta. Inotatoarele cu exceptia dorsalei sunt roscate. Ochii au in jurul pupilei un cerc auriu, iar irisul este jumatate negru, jumtate alburiu.
  -Mod de viata: Traieste in bancuri. Prefera raurile repezi cat si cele domoale cu ape reci, curate, cu fundul tare, unde se hraneste.
  -Se hraneste cu: alge, viermi, melci, larve de insecte.
  -Durata de viata: 10 - 15 ani
Pescuitul sportiv: Se poate prinde tot anul, in afara perioadei de prohibitie. Se poate pescui la pluta si la fund la fund cu plumb greu, culisant. Uneori se poate prinde la musca artificiala sau lingurita. Muscatura lui este ferma.
Valoare gastronomica: Are o carne gustoasa, de buna calitate. Scobarul afumat este o delicatese.
Dimensiunea minima legala: 20 cm.



© 2004-2005 Daniel Mecheres - Ultima actualizare: 05/14/2025 21:32:02
MyShoutbox.com - Free Shoutbox! Locul : 
in top100
Google