Pagina principala
|
Balti private
|
Locuri cu Permis
|
Harta Bihorului
|
Articole
|
Noduri. Monturi
|
Ustensile
|
Nade si Momeli
|
Tehnici de Pescuit
|
Pesti Autohtoni
|
Marimi Legale
|
Carte de Bucate
|
Legislatie
|
Contact
|
Alte site-uri partenere
|
Album Foto
|
Invitatii la Pescuit
|
Forum
|
Solunar
|
Magazine Bihorene
|
Solunar Octombrie 2005
L |
M |
M |
J |
V |
S |
D |
- |
- |
- |
- |
- |
01 |
02 |
03 |
04 |
05 |
06 |
07 |
08 |
09 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
- |
- |
- |
- |
- |
- |
Click aici pentru detalii
|
Denumire: SCOBAR (Chondostroma nasus)
Familia: Ciprinide.
Denumire populara: scobar, carmaci, podete, pudusca, podut, scubau,tarnic, mate negre.
Raspandire pe glob: In Europa centrala si vestica, pe cursurile superioare ale raurilor.
Raspandire in Romania: In majoritatea raurilor de deal si munte.
Caracteristici principale:
-Lungime: 22-28 cm (exceptional 40 cm)
-Greutate: 100-200g (exceptional 1-1,5 kg).
-Aspect: Are trupul zvelt, prelung, comprimat lateral. Pe spate este sur-inchis, sau verde-cenusiu; lateral si pe burta este argintiu. Capul este relativ mic, bot lung cu nas proeminent, gura cu buze groase; linia laterala proeminenta. Inotatoarele cu exceptia dorsalei sunt roscate. Ochii au in jurul pupilei un cerc auriu, iar irisul este jumatate negru, jumtate alburiu.
-Mod de viata: Traieste in bancuri. Prefera raurile repezi cat si cele domoale cu ape reci, curate, cu fundul tare, unde se hraneste.
-Se hraneste cu: alge, viermi, melci, larve de insecte.
-Durata de viata: 10 - 15 ani
Pescuitul sportiv: Se poate prinde tot anul, in afara perioadei de prohibitie. Se poate pescui la pluta si la fund la fund cu plumb greu, culisant. Uneori se poate prinde la musca artificiala sau lingurita. Muscatura lui este ferma.
Valoare gastronomica: Are o carne gustoasa, de buna calitate. Scobarul afumat este o delicatese.
Dimensiunea minima legala: 20 cm.
|