Pagina principala
|
Balti private
|
Locuri cu Permis
|
Harta Bihorului
|
Articole
|
Noduri. Monturi
|
Ustensile
|
Nade si Momeli
|
Tehnici de Pescuit
|
Pesti Autohtoni
|
Marimi Legale
|
Carte de Bucate
|
Legislatie
|
Contact
|
Alte site-uri partenere
|
Album Foto
|
Invitatii la Pescuit
|
Forum
|
Solunar
|
Magazine Bihorene
|
|
Denumire: VADUVITA (Leuciscus idus idus)
Familia: Ciprinide.
Denumire populara: alboane, vaduvita, vaduvioara.
Raspandire pe glob: In toata Europa, mai putin in peninsulele din sud.
Raspandire in Romania: Pe tot cursul Dunarii, pe cursul inferior al raurilor. In lacurile Dunarii si in cele litorale.
Caracteristici principale:
-Lungime: 30 - 45cm (exceptional 60 cm)
-Greutate: 0,3 - 0,5g (exceptional 4kg).
-Aspect: Corpul este mai mult indesat decat prelung, putin comprimat lateral, spatele curbat, capul mic cu
fruntea lata, gura in varful botului, taiata oblic in jos. Culoarea variaza dupa locul unde se afla, dupa anotimp si varsta.
In timpul primavarii, vaduvita are spinarea sura-cenusie, cu luciuri metalice-albastrui si violete, iar celelalte inotatoare
bat in rosu. Toamna, culoarea vaduvitei se inchide, pe spate ajungand sa fie neagra-plumburie, iar luciurile aurii devin albe
galbui, corpul si mai ales spatele fiindu-i stropite cu bobite aurii.
-Mod de viata: Primavara iese la ape mici, line, apoi trece si in balti, unde are loc bataia, incepand din martie
si pana pe la mijlocul lui iunie. Atat timp cat este cald, vaduvita sta in ape mici, aproape de suprafata. Spre toamna se retrage
in adanc, iar iarna cauta cele mai mari adancimi la care poate ajunge. De obicei o gasim in bulboanele mici, din apropierea tarmurilor.
-Se hraneste cu: viermusi, rame etc.
-Durata de viata: 10 - 15 ani
Pescuitul sportiv: Se prinde la undita cu pluta cu momeli naturale, rame viermusi etc. musca slab si trebuie intepata la
cea mai mica semnalare a plutei. Rar se agata si la lingura de care musca ferm.
Valoare gastronomica: Are o carne de buna calitate, gustoasa fara multe oase; capata o nuanta roz-rosiatica la fierbere.
Dimensiunea minima legala: 30 cm.
|