bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Logo
Pagina principala
Balti private
Locuri cu Permis
Harta Bihorului
Articole
Noduri. Monturi
Ustensile
Nade si Momeli
Tehnici de Pescuit
Pesti Autohtoni
Marimi Legale
Carte de Bucate
Legislatie
Contact
Alte site-uri partenere
Album Foto
Invitatii la Pescuit
Forum
Solunar
Magazine Bihorene
Vaduvita (Leuciscus Idus Idus)

Denumire: VADUVITA (Leuciscus idus idus)
Familia: Ciprinide.
Denumire populara: alboane, vaduvita, vaduvioara.
Raspandire pe glob: In toata Europa, mai putin in peninsulele din sud.
Raspandire in Romania: Pe tot cursul Dunarii, pe cursul inferior al raurilor. In lacurile Dunarii si in cele litorale.
Caracteristici principale:
  -Lungime: 30 - 45cm (exceptional 60 cm)
  -Greutate: 0,3 - 0,5g (exceptional 4kg).
  -Aspect: Corpul este mai mult indesat decat prelung, putin comprimat lateral, spatele curbat, capul mic cu fruntea lata, gura in varful botului, taiata oblic in jos. Culoarea variaza dupa locul unde se afla, dupa anotimp si varsta. In timpul primavarii, vaduvita are spinarea sura-cenusie, cu luciuri metalice-albastrui si violete, iar celelalte inotatoare bat in rosu. Toamna, culoarea vaduvitei se inchide, pe spate ajungand sa fie neagra-plumburie, iar luciurile aurii devin albe galbui, corpul si mai ales spatele fiindu-i stropite cu bobite aurii.
  -Mod de viata: Primavara iese la ape mici, line, apoi trece si in balti, unde are loc bataia, incepand din martie si pana pe la mijlocul lui iunie. Atat timp cat este cald, vaduvita sta in ape mici, aproape de suprafata. Spre toamna se retrage in adanc, iar iarna cauta cele mai mari adancimi la care poate ajunge. De obicei o gasim in bulboanele mici, din apropierea tarmurilor.
  -Se hraneste cu: viermusi, rame etc.
  -Durata de viata: 10 - 15 ani
Pescuitul sportiv: Se prinde la undita cu pluta cu momeli naturale, rame viermusi etc. musca slab si trebuie intepata la cea mai mica semnalare a plutei. Rar se agata si la lingura de care musca ferm.
Valoare gastronomica: Are o carne de buna calitate, gustoasa fara multe oase; capata o nuanta roz-rosiatica la fierbere.
Dimensiunea minima legala: 30 cm.



© 2004-2005 Daniel Mecheres - Ultima actualizare:
MyShoutbox.com - Free Shoutbox! Locul : 
in top100
Google